Toyota Prius Foto: Hasselblad H2

Nya Toyota Prius försenad på grund av designproblem

Nu får vi reda på mer om varför nästa generation Toyota Prius blir försenad. Cheferna var inte nöjda med designen som har fått göras om.

I somras rapporterade vi att nya generationen Toyota Prius, den fjärde i ordningen, skjuts på framtiden med ungefär ett halvår. Tanken var att lansering och produktion skulle komma igång under våren 2015 men det hade fått skjutas upp till december samma år. Nu får vi reda på en av anledningarna till de ändrade planerna.

Cheferna inom Toyota ska nämligen inte ha varit förtjusta i formgivningen av nya Prius.

– Omgörningen av designen var på order från mig, och vd:n tyckte samma sak, säger Mitsuhisa Kato som är vice vd.

Nu var det inte bara designen som var anledningen. Det fanns andra anledningar som Toyota inte går in närmare på.

Nya Toyota Prius väntas bli upp till 20 procent lättare än dagens generation, ha högre verkningsgrad och effektivare elmotorer samt erbjudas i med både nickelhydrid- och litiumjonbatterier. På så vis ska nya Prius tillgängliggöras i två olika prisnivåer där litiumjonvarianten blir den dyrare med längre räckvidd på enbart el. Dessutom sägs den få ny teknik som testats i Toyotas Le Mans-racer TS040 Hybrid.

En bil som Toyota nyligen släppt som ifrågasatts designmässigt är bränslecellsbilen Mirai.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!