090227-toyota-verso

Nya Toyota Verso står för sig själv

Det har blivit dags för Toyota Corolla Verso att ersättas. Den nya bilen som ska visas i Genève heter dock inte Auris Verso, utan bara Verso. Toyotas nya sjusitsare är dessutom större och starkare än sin föregångare.

Som väntat får vi se Corolla Versos efterträdare på Genèvesalongen nästa vecka. Corolla Verso har hängt med på vägarna sedan 2004 och ska nu ersättas av en Auris-baserad Verso. I och med den nya generationens inträde befordras även Verso-beteckningen, från att ha varit ett tilläggsnamn till att bli ett modellnamn. Nya Verso ska kort och gott heta Verso.

För bättre inneutrymmen har Verso växt med sju centimeter på längden och två centimeter mellan axlarna. Den ska även ha växt något på bredden. Detta innebär förhoppningsvis att de maximala sju åkande får bättre plats. De fem bakre stolarna kan fällas individuellt och skapa ett helt plant lastutrymme som sväljer massor. Toyota håller ännu hårt på detaljerna om nya Verso, så även på bilderna. Fram till nästa vecka får vi nöja oss med en enda bild.

Vad vi dock får veta är att Toyota helt och hållet har omarbetat chassit med målet att göra bilen mer underhållande och stabil på vägen. Alla motoralternativ ska ha fått en 20-procentig effektökning såväl som en 12-procentig sänkning av förbrukning och koldioxidutsläpp. När Verso börjar säljas någon gång under våren blir instegsmotorn en 1,6-liters bensinare på 132 hästkrafter. Från Avensis hämtas den lite större bensinmotorn på 1,8 liter som ger 147 hästar. På dieselsidan finns 2,0 med 126 hästar samt två versioner av en 2,2-litersmotor, antingen 150 eller 177 hästkrafter. Standardlådan är en sexväxlad manuell. Dessutom finns Toyotas nya Multidrive S CVT-låda som tillval. Längre fram i tiden kommer även en ny konventionell automatlåda med sex steg.

Tester och provkörningar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!