Nya uppgifter: Jeep gör småbil

Lösa rykten har gått en tid, men nu har de blivit mer konkreta. Jeep har en ny modell på gång, och den blir i de mindre storlekssegmenten, under dagens Cherokee.

Ända sedan Fiatkoncernen tog över kontrollen av amerikanska Chryslerkoncernen har det ryktats att man tänkt utnyttja de mindre italienska plattformarna för att bredda det amerikanska modellprogrammet. Framför allt har Jeep varit i fokus, som lite saknat en instegsmodell under Cherokee (bilden ovan).

Nu verkar så också bli fallet, enligt uppgifter till amerikanska Edmunds. Det är ingen mindre än Jeeps vd, Mike Manley, som uttalat sig och berättat att en ny, mindre Jeepmodell kommer att presenteras redan nästa år. Modellen ska byggas i Italien, och inte vara större på längden än 4,2 meter. Att jämföra med Jeep Cherokee som mäter hela 4,6 meter. 

Tänkbart är att bilen exempelvis kunna dela plattform med Fiat 500L (som mäter 4,14 meter). Den tillverkas förvisso i Serbien, men ändå. 

Huvudkonkurrenter till den nya Jeepmodellen skulle kunna vara exempelvis Opel Mokka, som i USA säljs som Buick Encore. På hemmamarknaden förväntas endast bensindrivna versioner av lill-Jeepen, men hos oss kommer den förmodligen även få dieselalternativ.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!