070323_vagmarken

Nya vägmärken i sommar

Från och med den 1 juni utökas Sveriges flora med vägskyltar med en rad nya vägmärken. Här presenterar vi några av nykomlingarna.

När den gamla vägmärkesförordningen från 1978 förnyas är nyckelordet internationalisering. Det ska bli enklare för turistande bilister från utlandet att följa trafikreglerna när de kommer hit. 

Från och med nästa år kommer det även att stå skyltar med hastighetsgränserna 20, 40, 60, 80, 100 och 120 km/h längs vägarna.

Någon allmän omskyltning av motorvägsnätet till 120 km/h blir det dock inte. Regeringen anser att det strider mot miljömålet, som går ut på att sänka vägtrafikens bidrag till växthuseffekten. Det blir enbart på ett fåtal sträckor med extremt hög standard som man kommer att få köra i 120 knyck. Mest aktuell för omskyltning lär E4 mellan Jönköping och Värnamo vara.

Station för gasfordon. Finns även med texten LPG.

Datumparkering.

Förbud att parkera fordon på dag med udda datum.

Förbud att parkera fordon på dag med jämnt datum.

Tillfällig hastighetsbegränsning upphör.

Gångfartsområde.

Varning för farthinder.

Varning för farthinder.

Varning för kö.

Samanvävning.

Varning för terrängskotertrafik.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!