Foto: Volkswagen

Nya Volkswagen Golf R officiell – starkast hittills

Helt nya prestandaversionen av Volkswagen Golf är här. Golf R får högre effekt och bättre fyrhjulsdrift.

Tidigare under året har vi rapporterat om flera läckor och spionbilder på kommande värstingen Golf R och under maj hade lillebror Golf GTI premiär. Nu är det även dags för den vassaste golfen hittills. Nya Golf R har liksom föregångaren en fyrcylindrig tvålitersmaskin men som i detta fall levererar 320 hästkrafter och 420 newtonmeter, en ökning med 20 respektive 40 enheter från föregångaren. Maxvrid finns tillgängligt redan från 2 100 r/min och nya Golf R ska klara 0-100 km/h på 4,7 sekunder, 0,4 sekunder kvickare är förr.

PROVKÖRNING: Volkswagen Golf R 

Volkswagen har även sett över fyrhjulsdriften som nu har en ny reglering av drivning till bakaxeln, något de kallar för 4Motion med R-Performance Torque Vectoring. Även bakaxeln är ny och nu kan kraften flyttas bättre mellan fram- och bakhjul men även kraften mellan de två bakhjulen. Något som gör Golf R stabilare i kurvor. Med den finslipade fyrhjulsdriften har Volkswagen gett R-versionen ett extra körläge som kallas Drift, likt Ford gjorde med förra Focus RS.
Drift-körläget kompletteras av Comfort, Sport, Race och Individual. Men köper du R-Performance-paketet höjs inte bara fartspärren från 250 km/h till 280, du får även ett körläge kallat Special. Det är dedikerat till att göra Golf R optimal att köra på Nürburgrings nordslinga där bilen till stora delar har utvecklats.

1 av 2 Foto: Volkswagen
2 av 2 Foto: Volkswagen

De mest tydliga exteriöra skillnaderna från Golf GTi är den större spoilern ovan bagageluckan, de fyra avgasutblåsen där bak och R-specifika 19-tumsfälgar.
Interiört är det strösslat med blå detaljer och belysning men i grunden är det mesta sig likt från vanliga Golf med helt digitalt mätarkluster och infotainmentskärm. Stolarna är sportigare än dem i GTI med kraftigare skulpterade sidostöd och även axelstöd.

1 av 3 Foto: Volkswagen
2 av 3 Foto: Volkswagen
3 av 3 Foto: Volkswagen

Den enda växellådan som är aktuell i Sverige är en sjuväxlad dubbelkopplingslåda även om sexväxlad manuell kommer att finnas på andra marknader som USA och Kanada.
Nya Golf R börjar säljas i slutet av november och pris är inte satt ännu.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!