090409-wcoty-nya-vw-golf

Nya Volkswagen Golf utsedd till World Car of the Year 2009

Den högt ansedda utmärkelsen World Car of the Year gick i år till nya Volkswagen Golv VI. De andra utmärkelserna för design, sportbil och miljöbil gick till Fiat 500, Nissan GT-R samt Honda FCX Clarity.

På bilsalongen i New York har utmärkelsen World Car of the Year precis delats ut. Den bil som nu tar över stafettpinnen efter förra årets vinnare, Mazda 2, är nya Volkswagen Golf av sjätte generationen.

Utmärkelsen väger tungt då juryn består av 59 motorjournalister från 25 länder runt om i världen.

– Det är en enorm ära för Volkswagen att få sin globalt mest sålda modell, Golf, utnämnd till World Car of the Year, säger Stefan Jacoby, VW-chef i Nordamerika och ser också utmärkelsen som bästa möjliga kick-off inför säljsstarten på andra sidan Atlanten.

Juryns motivering lyder:

”Nya Golf har drag av Scirocco i grill, strålkastare och de större bakljusen. Den känns mer exklusiv än andra familjebilar i klassen, mycket tack vare ett solitt bygge och hög kvalitet interiört. Kunderna har att välja mellan inte mindre än sex motoralternativ där den slagkraftiga och effektiva 1,4-TSI:n med turbo och kompressor på 160 hästkrafter ingår. Golf är också tillgänglig med företagets nya 2,0-liters common rail-diesel med antingen 110 eller 140 hästkrafter. Det är inte helt enkelt att välja mellan den smidiga sexväxlade manuella lådan eller den superba DSG-dubbelkopplingslådan. Den besitter ett enastående chassi, bilen är mer raffinerad än sina konkurrenter och då särskilt i motorvägsfart.Vind-, väg- och motorljud hålls nere i minimala nivåer vilket gör nya Golf till en avkopplande kompanjon vid långfärder.”

Volkswagen Golf vann finalrundans omröstning där motståndet kom från Ford Fiesta och Toyota iQ.

I ett tidigare skede var det tio bilar som ingick innan det slutliga finalen. Förutom ovan nämna bilar var det Audi A4 (Sedan/Avant), BMW 7-serie, Citroën C5 (Sedan/Tourer), Fiat 500, Honda Jazz, Jaguar XF, Mazda 6 och Nissan GT-R.

Tre andra utmärkelser delades också ut i samband med World Car of the Year. Utmärkelserna och de vinnande bilarna ser ut som följer:

World Car Design of the Year

Fiat 500

World Performance Car

Nissan GT-R

World Green Car

Honda FCX Clarity

Läs mer

Provkörningar

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!