100527-nya vw passat 2011

Nya Volkswagen Passat – första bilden

Förra årets tredje mest sålda bil i Sverige, Volkswagen Passat, ska visas i ny tappning i höst på Parissalongen. Men redan nu kan vi exklusivt visa er den första bilden på nya Passat, som egentligen inte är mer än en riktigt kraftfull ansiktslyftning.

Volkswagen gör med Passat precis vad de gjorde med Golf. När Golf generation sex kom kallade man den för en helt ny bil, en helt ny generation, när den i själva verket är en kraftigt uppdaterad generation fem. Således borde man kunna kalla den generation 5,5. Med nya generationen Passat, den sjunde i ordningen, har man gått efter samma framgångsrika recept. Man har tagit dagens Passat och gett den en helt ny finish, både exteriört och interiört. Under skalet är det bara smärre finjusteringar som ägt rum. Därmed borde sjunde generationen Passat benämnas generation 6,5.

Nu har vi alltså kommit över den första bilden på vad Volkswagen ska visa upp på Parissalongen i höst. Och det handlar inte om någon skiss eller snygg datorrendering utan om ett verkligt fotografi som har läckt ut utanför Volkswagens vanligtvis så täta väggar i Wolfsburg.

Passaten på bilden visar tydligt att modellen går samma väg som sina andra modellsyskon. Ett helt nytt, mer exklusivt ansikte likt det vi redan sett på nya Phaeton, Touareg, Golf, Polo med flera. Men det är inte bara fronten som är ny, i stort sett hela karossen har setts över för att ge bilen ett antal år till på marknaden innan en äkta avlösare kommer.

Med sitt breda nylle, tack vare grillen med de horisontella kromribborna, ser bilen inte bara kraftfullare ut, den blir också förvillande lik lyxbrorsan Phaeton som nyss visades i ny tappning. Linjespelet är strikt och rakt, med tydliga konturer och rektangulära strålkastare, vilket är helt enligt chefsdesignern Walter de’Silvas nya formfilosofi. Linjerna ska utstråla lyx och elegans. Detta späs på med extra mycket krom och annan blankpolerad metall jämfört med utgående generation.

Det ska bli spännande att få se en bild på nya Passat bakifrån, men redan i dag kan vi gissa på att uppdateringarna där innefattar bland annat nya bakljus, fortfarande fullproppade med lysdioder, men med ett rakare utseende i stället för som i dag med färdljus, bromsljus och blinkers inhysta som cirkulära kluster. Ett förmodligen relevant tips är att snegla på nya Phaetons bakljus.

Under skalet är det alltså inte mycket nytt då grunden är densamma som dagens Passat. Men under huven kan vi vänta oss en hel del nyheter vid sidan om den breda motorpalett som redan erbjuds till modellen i dag. De största, och förmodligen mest intressanta nyheterna är att Passat någon gång under 2012 eller 2013 lanseras som hybrid för att ett par år därefter komma som laddhybrid (plug in-hybrid). I samma veva som dessa båda miljöinriktade versioner tar mark sägs det också att en helt eldriven Passat ska lanseras. Den skulle i så fall kunna få namnet E-Passat (efter konceptbilen E-Up!) eller Passat Blue-e-motion (efter Golf Blue-e-motion som just nu ingår i en testflotta i Tyskland). I övrigt kan vi förvänta oss justerade förbränningsmotorer, speciellt på dieselsidan där vi kanske får se en TDI BlueMotion som nöjer sig med att släppa ut 99 gram koldioxid per kilometer. VR6-motorn försvinner ur sortimentet då den står för en försvinnande liten del av den totala försäljningen.

Den som är svag för Passat har med andra ord en hektisk tid framför sig med många nyheter i Volkswagens pipeline. Och du som är intresserad av kombiversionen, Variant, behöver inte vänta speciellt länge på nya modellen då den förmodligen visas samtidigt som sedanmodellen i Paris eller absolut senast på Genèvesalongen nästa vår.

Läs mer

Test och provkörningar

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!