100218-nya polo gti

Nya Volkswagen Polo GTI gör entré

Nya VW Touareg får fint sällskap på Genèvesalongen i mars. Med till Genève följer den efterlängtade GTI-versionen av nya Polo men redan nu får vi se de första bilderna. Våra förväntningar ser ut att överträffas.

Äntligen är den lilla hetlevrade Polon här. När nya Polo presenterades i fjol kunde vi konstatera att Golfs nya lillebror skulle bli en bra grogrund för en ettrig GTI, kanske skulle 1,4-litersmotorn ge ända upp till 170 hästkrafter. Nu är nya Volkswagen Polo GTI här och den bjuder på ännu mer än så.

Precis som Polo har växt rent storleksmässigt sedan den första generationen lanserades har motorstyrkan i Polo GTI ökat. När G40 Coupé lanserades 1986 som den första prestanda-Polon levererade den 113 hästkrafter. 24 år senare levererar Polo GTI hela 180 hästkrafter och 250 Nm med sin 1,4-liters TSI-motor. Kombinerat med en tjänstevikt på 1 184 kilo gör det att Polo GTI kan sprinta från 0 till 100 km/h på 6,9 sekunder och nå en toppfart på 228 km/h. bränsleförbrukning och utsläpp anges till 0,6 l/mil respektive 139 g/km. Kraften från TSI-motorn letar sig ut till framhjulen via en sjustegad DSG-låda.

Polo GTI får även låna bokstavskombinationen XDS från Golf GTI och Scirocco R. XDS är en elektroniskt styrd diffbroms som tillsammans med ESP-systemet tillåter kvickare kurvtagning. Polo GTI har dessutom fått nya fjädrar och dämpare som sänker bilen med 15 millimeter. 17-tumsfälgar i samma stil som de på Golf GTI, tillsammans med rödlackerade bromsok, skänker GTI-känsla. I övrigt är det inte mycket som får Polo GTI att skilja sig från vanliga Polon. Framtill har grillen fått två röda streck och bikakemönster, strålkastarna har fått LED-slingor och baktill syns ett diffusorliknande plastsjok och dubbla avgaspipor. På insidan hittar vi nya mätartavlor, en flatbottnad ratt med växelpaddlar, aluminiumpedaler och sportstolar.

Polo GTI kommer troligen till försäljningshallarna i sommar och ska då finnas både med tre och fem dörrar. Inga priser är offentliggjorda.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!