100222-volkswagen sharan

Nya Volkswagen Sharan tittar fram

Volkswagens största MPV-modell – Sharan – har mer eller mindre sett likadan ut sedan den presenterades i mitten på 1990-talet. Men nu kommer en helt ny generation och Volkswagen låter oss ta en smygtitt en dryg vecka innan världspremiären.

Rymliga och populära familjebilen Volkswagen Sharan dök upp redan 1995, ungefär samtidigt med syskonbilarna Seat Alhambra och Ford Galaxy. Under dessa 15 år har det inte hänt mycket med Volkswagens och Seats varianter, de har mer eller mindre endast ansiktslyfts vid sidan om smärre tekniska nyheter. Ford ersatte däremot sin Sharan-baserade Galaxy med en helt ny generation redan för fyra år sedan.

Nu är Volkswagen på väg att presentera en helt ny Sharan, vilket kommer att ske på Genèvesalongen nästa vecka. Men redan nu får vi ett smakprov på vad vi kan förvänta oss. Detta genom bilden ovan som är hämtad från Volkswagen Tysklands hemsida där nedräkningen är igång.

Utan någon som helst information kring denna nya generation kan vi i alla fall dra slutsatsen att utseendet är helt nytt. På bilden ser vi en helt ny front som följer samma väg som övriga nyare modeller inom Volkswagen, i synnerhet Polo och Golf. Motorhuven ser ut att ha planat ut en del jämfört med nuvarande generation vilket ur krockhänseende är positivt för fotgängare. Grillen är försedd med två kromade ribbor och strålkastarna ser nästan ut att vara hämtade från nya Polo. Under den nya ”kantigare” stötfångaren har ett större luftintag vuxit fram och de runda dimljusen har blivit ersatta med större doningar av rektangulär form.

Nya Volkswagen Sharan kan vi förmoda är rymligare än sin föregångare då den med största sannolikhet växt på både längden och bredden. Den lär också fortsätta att vara sjusitsig tack vare de tre sätesraderna. Något som har varit lite av Sharans akilleshäl har varit de i framkant upphängda bakdörrarna, alltså helt konventionella dörrar. Med nya Sharan kan vi inte tänka oss något annat än att bakdörrarna är skjutbara för ett rejält insteg och större smidighet på trånga utrymmen.

Nya Volkswagen Sharan ska presenteras på bilsalongen i Genève nästa vecka. Säljstart är det i sommar.

Test och provkörningar

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!