061205_zagato

Nygammal klassiker på Bolognas bilsalong

Det senaste året har de amerikanska biljättarna ägnat mycket tid åt att göra moderna koncept baserade på sina klassiska muskelbilar. Andrea Zagato har gjort nästan samma sak, men med en betydligt äldre bil.

Efter första världskriget startade Ugo Zagato en designbyrå vars specialitet var maskiner och bilar. Han har gjort bilar åt flera företag sedan dess, bland annat Fiat, Alfa Romeo, Ferrari, Rolls-Royce och Volvo. 

1938 skapade italienaren Lancia Aprilia Sport men den byggdes endast i ett exemplar. I dag finns den inte kvar men det tänker Ugos barnbarn Andrea råda bot på. Utifrån två foton från 1938, ett framifrån och ett bakifrån,har originalbilen återskapats, i alla fall rent designmässigt. Vad som driver den framåt vet vi inte och Zagato väntar med att avslöja det.

Lancia Aprilia Sport by Zagato ställs ut på Bolognas bilsalong osm öppnar i dag. Någon serietillverkning lär det inte bli eftersom bilen är gjord helt för hand.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!