Foto: Glenn Lindberg

Nyheter i Toyota RAV4-fallet: Uppdateringen kommer nu

Det har gått drygt ett halvår sedan vi testade och godkände uppdaterade Toyota RAV4 i älgtestet. Men förändringarna av VSC-antisladdsystemet som gav bilen det godkända beteendet – vad har hänt med dem? Toyota ger nu raka besked.

Toyota RAV4 underkändes i älgtestet, flera gånger om under 2019. I början av 2020 meddelade Toyota att de hade åtgärdat problemet och vi åkte till Spanien för vidare tester. Resultatet var tydligt, RAV4 klarade godkänt genom bättre arbetande antisladdsystem. Men reaktioner från svenska kunder som kommit oss till kännedom indikerar att ingenting verkar hända hos Toyotas verkstäder. Inga uppdateringar är utförda och informationen har varit ytterst bristfällig. Därför har vi nu ställt Toyota mot väggen – och fått positiva svar.

Uppdateringen är nu införd i produktion av RAV4 för den europeiska marknaden och förhoppningen är att redan levererade bilar ska kunna åtgärdas hos Toyotas verkstäder med start under oktober månad. Men för dig som är Toyota RAV4-ägare, kom ihåg – detta är ingen obligatorisk åtgärd. Du som RAV4-ägare måste själv begära VSC-uppdateringen i samband med service.

Så här (filmen ovan) såg det ut när vi testade Toyota RAV4 Hybrid i fjol. Den gick uselt genom det så kallade älgtestet som simulerar en undanmanöver där man som förare plötsligt tvingas väja för någonting, exempelvis en älg, ett barn eller ett annan fordon.

Den här resan började på ett av våra testområden för ungefär 18 månader sedan. Den då nyintroducerade femte generationen av Toyota RAV4 visade tidigt upp problem genom konbanan och resultatet var tydligt – RAV4 klarade inte gränsen för godkänt genom älgtestet som då var satt till 70 km/h. Beteendet var obalanserat med på gränsen till extrem styrrespons vilket gav negativa följdeffekter då antisladdsystemet (ESP), som heter VSC på Toyota-språk, inte arbetade tillräckligt aktivt.

Så här (filmen ovan) såg det ut när vi testade Toyota RAV4 Hybrid tidigare i år, ett exemplar av modellen med den uppdaterade versionen av VSC-antisladdsystemet. Bilen gick genom älgtestet med godkänt resultat.

Under sommaren som följde körde vi fler tester för att stärka testresultatet, vilket också skedde. Vi kommunicerade resultaten tillbaka till Toyota, vilket vi varit tydliga att rapportera om.

Foto: Privat

Toyota reagerade genom att modifiera antisladdsystemets sätt att arbeta, men hösten och därmed vädrets makter gjorde testverksamheten allt svårare att bedriva. Det slutade med att vi fick lämna vår svenska asfalt hemma och flyga ner till Spanien i januari 2020 för vad som kom att bli det slutgiltiga testet.

I depån på racerbanan Monteblanco utanför Sevilla testade Ruben Börjesson och undertecknad den uppdaterade RAV4-versionen, med godkänt resultat. Allt gott kan tyckas, men reaktionen från Toyota var inte logisk. Så här skrev vi i rapporten från Spanien:

”Toyota lämnar märkligt nog inget tydligt och entydigt svar om och när dessa förändringar av antisladdsystemet kommer att nå produktion. Just nu är svaret att det modifierade antisladdsystemet kommer att göras tillgängliga från någon gång under kvartal två (2020, reds anm). Kanske i slutet av april eller i maj. Men i dagsläget är ingen återkallelse och åtgärd av redan levererade bilar planerad och det är inte heller så att den nya programvaran till antisladdsystemet kommer att laddas in i bilen vid normal service. Nej, det är upp till dig som kund att specifikt fråga efter uppdateringen och kräva den.”

Det sistnämnda kvarstår alltså, men positivt är att Toyota nu ger raka besked om vad som händer och framförallt när. Så om du är ägare till en Toyota RAV4 generation fem, se till att kräva den uppdaterade versionen av VSC-antisladdsystemet nästa gång som din bil är inne på Toyota-verkstaden.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!