Nytt fusk hittat i Audi-bilar

Skandalen fortsätter. Amerikanska myndigheter har hittat en tidigare okänd manipulerad mjukvara i Audi. Det rapporterade tyska Bild am Sonntag under förmiddagen.

Det är California Environmental Protection Agency, som har upptäckt en ny, olaglig funktion i mjukvaran på Audi-modeller med V6-motor och den åttaväxlade automatlådan med beteckningen AL 551.

Bilarna med den specifika växellådan kan, med hjälp av styrvinkeldetektering, känna av om bilen står på en rullande landsväg. Om ratten inte rör sig aktiveras ett växlingsprogram som är optimerat för utsläppstester. Om ratten vrids mer än 15 grader avaktiveras den manipulerade programvaran, bilen återgår till normalläge där den förbrukar mer bränsle och släpper ut mer koldioxid.

Audi stoppade användningen av programvaran maj 2016, strax innan myndigheten upptäckte fusket, men enligt den tyska tidningen har den varit i bruk i flera år. Bild am Sonntag har sökt Audi för en kommentar, men de har avböjt.

Samtidigt utreds Volkswagens styrelseordförande Hans Dieter Pötsch av tyska åklagare, rapporterar Frankfurter Allgemeine Zeitung. Misstankarna gäller marknadsmanipulation i samband med utsläppsskandalen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!