071114-nytt-korkort

Nytt körkort införs 1 december

Den 1 december får det svenska körkortet ett lätt modifierat utseende. Vägverket byter kortleverantör och passar samtidigt på att låta körkortet genomgå en lätt modernisering. Förutom ett något annorlunda yttre införs även vissa nya säkerhetshöjande funktioner.

I samarbete med Statens kriminaltekniska laboratorium inför Vägverket det nya kortet för att svara upp mot kommande EU-standarder i fråga om säkerhet och utseende. Körkortet har fått ett genomskinligt fönster som ska vara mycket svårt att förfalska. Det har även fått en annan rosa nyans och ett nytt typsnitt, dessutom är det lite tunnare än det nuvarande. För att ytterligare anpassas till EU är ordet ”körkort” på framsidan översatt till samtliga EU-språk. 

Det nya körkortet införs samtidigt som det i år är hundra år sedan det först lagstadgades om krav på körkort i Sverige. Då kallades det dock ”Kompetensbevis för automobilförare” och en bil fick ”allenast föras af den, som fyllt 18 år och med bevis, utfärdadt af besiktningsman, styrkt sig vara fullt förtrogen med automobils konstruktion, skötsel och manövrering.”

Körkortsinnehavare behöver inte skynda till Vägverket den 1 december för att byta ut sina kort, försäkrar Vägverket i ett pressmeddelande. Det gamla gäller så länge som giltighetstiden anger. När det är dags att byta kommer den nya lappen att kosta 120 kronor, precis som det nuvarande.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!