080404-nytt-säkerhetsmål

Nytt mål för trafiksäkerheten

Nollvisionens mål om högst 270 döda i trafiken 2007 var Sverige inte ens i närheten av att nå. Vägverkets Claes Tingvall tror att ett mer realistiskt mål är högst 220 döda år 2020.

Nollvisionen fastställdes av riksdagen 1997. Då var målet att säkerheten i trafiken skulle förbättras så pass att det år 2007 skulle omkomma högst 270 personer. Som vi alla vet blev det inte så mycket av det ambitiösa etappmålet. Enligt preliminära uppgifter omkom 480 personer i trafiken förra året. Vägverket var alltså inte i närheten av att klara den uppgift som de fått.

– Vi kom inte igång med ett effektivt trafiksäkerhetsarbete tillräckligt snabbt och vi valde fel metod. Den felaktiga metoden var att öka trafiksäkerheten via yrkeschaufförerna: när de började hålla fartgränserna och i övrigt köra enligt regelboken skulle övriga trafikanter följa efter och tempot på vägarna skulle sjunka, säger Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör på Vägverket till Göteborgs-Posten.

Claes Tingvall hade uppenbarligen hoppats på mer från yrkestrafiken. När han pratar med Göteborgs-Posten verkar han vara klart besviken på yrkestrafikens uteblivna ansträngningar.

– Yrkestrafikanterna ville inte sänka farten. Det är först de senaste ett-två åren som vi med hjälp av miljöargument, klimatdebatten och stigande bränslepriser som åkerierna börjat ta sitt ansvar, han till Göteborgs-Posten.

Dessutom tror man att konjunkturen då beslutet om Nollvisionen fattades, har spelat in. Etappmålet för 2007 sattes i slutet av en lågkonjunktur. Sedan dess har trafiken ökat betydligt. Sedan 1997 har trafiken med personbilar ökat med 15 procent, lastbilstrafiken med 40 procent och trafiken med motorcyklar med hela 250 procent.

– Trafiken har blivit intensivare och högriskgrupperna, särskilt ungdomar och motorcyklister, kör mycket mer än för tio år sedan, säger Claes Tingvall till Göteborgs-Posten.

Därför föreslår Vägverket nu ett nytt etappmål. Det nya målet är högst 220 döda och 25 procent färre allvarligt skadade år 2020. Riksdagen kommer att fatta beslut i frågan i höst.

– Jag tror högst 220 döda är ett realistiskt mål. Vi har blivit bättre på att bedöma effekterna av olika åtgärder och mycket av det arbete som gjorts de senaste åren bär frukt först nu, säger Claes Tingvall.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!