Foto: Polisen

Nytt vapen förebygger polisjakter

Igår kväll skrev vi om en ovanligt kort polisjakt som tyvärr inte var särskilt lyckad. I framtiden kan det dock bli så att biljakter blir precis lika korta - men lyckade. Detta tack vare ett nytt sorts ”vapen” som utvecklas med stöd från den Europeiska kommissionen.

”Vapnet” kallas för SAVELEC och fungerar på så sätt att polisen skickar ut elektromagnetiska vågor som stänger av elektroniken i bilen som träffas. På så sätt ska den jagade bilen sakta ner och stanna utan att någon utsätts för fara.

Bortsett från att projektet stöds av den Europeiska kommissionen har det också utvecklats i samband med flera andra säkerhetsmyndigheter inom EU. Enligt uppgifter från danska Ekstrabladet har tester utförts som varit framgångsrika.

De rapporterar dock även att EU inte ännu är redo att implementera systemet i verkligheten. Man vill göra fler test med olika bilmodeller, och på olika avstånd för att helt kunna garantera säkerheten i systemet.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

70% rabatt på Teknikens Värld & 24 andra titlar! Se erbjudande!