070919-shelby-supercars

Nytt världsrekord i topphastighet!

Ny innehavare av officiella världsrekordet i topphastighet är Shelby Supercars. Koenigsegg hade det förra världsrekordet. Det var bara en tidsfråga innan den svenska supersportbilen skulle bli av med det.

Världsrekordet i topphastighet för serieproducerade gatbilar är hett eftertraktat bland tillverkarna av de mest ultimata sportbilarna. För två år sedan satte svenska Koenigsegg officiellt världsrekord med 388 km/h – Guinness Rekordbok var på plats och mätte. Inofficiellt världsrekord hade Bugatti Veyron som körde i 407,5 km/h, men det räknas egentligen inte då Guinness Rekordbok inte var närvarande vid rekordnoteringen.

Nu har dock supersportbilarna från Sverige och Frankrike officiellt blivit nedgraderade eftersom amerikanska Shelby Supercars (SSC) i går slog nytt världsrekord när Guinness Rekordbok var närvarande. Det nya officiella rekordet är numera 411,7 km/h.

Rekordet ägde rum på en avstängd del av Washington State Public Highway med Shelby Supercars fräna bil Ultimate Aero Twin Turbo med 1 183 hästkrafter. För att slå rekordet måste man köra samma sträcka fram och tillbaka och sen beräkna snitthastigheten. På första sträckan noterades 413,8 km/h som toppfart och på tillbakasträckan 409,6 km/h. Det ger alltså 411,7 km/h vilket är nytt världsrekord.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!