071128-alkoprogram

Obligatoriskt alkolås

En liten grupp står för alla trafiknykterhetsbrott. Enligt Vägverket kör 3-4 personer av 1000 onyktra. Nu föreslår Vägverket obligatoriskt alkolåsprogram för personer som dömts för att köra alkoholpåverkade.

Redan idag påpår en försöksverksamhet med alkolås. De personer som har deltagit i nuvarande försöksverksamhet har 60 procent färre trafiknykterhetsbrott och 80 procent färre trafikolyckor upp till fem år efter avslutat program. Alkolåsprogrammet har dessutom visat sig vara samhällsekonomiskt lönsamt. 

-Kraftfulla åtgärder krävs för att förhindra att dessa personer fortsätter att köra onyktra. Det är oacceptabelt att 40 procent av alla omkomna personbilsförare är alkoholpåverkade och att cirka 125 personer om året dödas i alkoholrelaterade trafikolyckor. Vägverket hoppas därför att förslaget ska kunna ge regeringen stöd för att införa nya regler, säger Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö. 

Vägverket anser att alkolåsprogram ska vara en förutsättning för körkort för alla som har dömts för att ha kört onyktra. Alkolåsprogram ska också kunna vara ett alternativ till körkortsåterkallelse för dem som läkare har konstaterat ha alkoholproblem, även om de inte har ertappats med att köra onyktra. 

Vad tycker du? 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!