070504_mercedes_slr

OFFICIELL: Mercedes SLR Roadster

Det har gått hela åtta år sedan Mercedes visade Vision SLR Roadster. Nu är bilen här och den är snabbare än Porsche Carrera GT. Men bara lite.

Här är de första officiella bilderna på produktionsversionen av Mercedes SLR Roadster. Flitiga nätsurfare har kunnat se spionbilder som togs under en pressbildfotografering i Sydafrika helt nyligen.

Utvecklingstiden har varit minst sagt lång. Konceptbilen Vision SLR Roadster visades 1999 på bilsalongen i Detroit, samtidigt som coupéversionen. Den gick i produktion sent 2003.

Nya SLR Roadster har samma motor som sin täckta bror. Det rör sig alltså om en kompressormatad V8 på 5,4 liter och 626 hästkrafter. Den AMG-utvecklade kraftkällan levererar också respektingivande 780 Nm. Det räcker för att skicka iväg den taklösa supersportbilen till 100 km/h på 3,8 sekunder, samma siffra som för coupén. Toppfarten är 332 km/h, värsta konkurrenten Porsche Carrera GT har en officiell toppfart på 330 km/h.

Kanvastaket erbjuds i tre olika färger. Fällningen är halvautomatisk, när föraren lossat fästet vid vindrutan och vikt upp framkanten tar resten av proceduren mindre än tio sekunder.

SLR Roadster-köparna missar tyvärr årets sommarkörning då de första bilarna levereras först i september. Svenskt pris är inte klart, men coupéversionen blir din för 4 370 000 kronor. Följ länken nedan för att läsa vår provkörning av den.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!