070306_volvoXC70

OFFICIELL: Nya Volvo XC70

Här är tredje generationen av Volvos populära crossover. Visningar hölls samtidigt i både Genève och Stockholm. Vi var på plats!

I går eftermiddag var det världspremiär för nya Volvo XC70.Teknikens Värld var på plats när bilen avtäcktes, vilket skedde samtidigt i både Stockholm och Genève. Vid visningen var det även publik världspremiär för nya V70.

Tredje generationen XC70 blir som synes mindre plastig i fronten än sin föregångare. Däremot har grillen växt ordentligt och fått trapetsoidform, hämtad från XC60 Concept. Silverfärgade lister längst ner på spoilern och runt dimljusen lättar upp.

– Silverramarna är inspirerade av insugen på en jetmotor. Formen går igen runt reflexerna bak, som då blir jetmotorns utblås, förklarar Joel Alexandersson som ansvarat för den exteriöra designen.

Förutom de traditionella inredningsfärgerna sand och svart har en espressobrun kulör adderats. Den bruna färgen på stolar, dörrpaneler och instrumentbräda kontrasteras av ljusare sandfärg på övriga ytor. 

Interiört har jetmotorinspirationen ersatts av något kungligt. Prins Sigvard Bernadottes mönster Virrvarr har inspirerat allt från klädselns sömmar, via stolarnas nätfickor till aluminiumpanelernas speciella borstning.

Köparna kan välja mellan den sexcylindriga bensinmotorn på 3,2 liter och 238 hästkrafter och den femcylindriga dieseln D5 med 185 hk. Till bensinmotorn finns bara automat, D5 finns även med sexväxlad manuell låda.

Fyrhjulsdriften från Haldex är standard. För att göra XC70 ännu mer kompetent finns Hill Descend Control (bromsar bilen i branta nedförslut) och det aktiva chassit Four-C (tillval). Svettiga resenärer gläds åt att stolarna kan fås med ventilation.

Nya XC70 börjar säljas till sensommaren, priserna är inte klara men räkna med drygt 365 000 kronor för bensinversionen.

Joel Alexandersson förklarar sin design.

Eldriven baklucka är nytt tillval.

Som en S80, tills man tittar bakåt, menar Teknikens Världs Joakim Andersson.

Bagageutrymmet har växt med 55 liter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!