071127-rs-60-spyder

OFFICIELL: Porsche Boxster RS 60 Spyder

Porsche presenterar nu en ny version av mittmotormonterade Boxster som ska visas upp på bilsalongen i Bologna. Boxster RS 60 Spyder heter den och är en hyllning till vinstrika tävlingsbilen Type 718 RS 60 Spyder.

I december är det dags för bilsalongen i Bologna, Italien. Där ska Porsche visa upp en ny version av deras mindre sportbil – Boxster. Bilen, som har fått namnet Boxster RS 60 Spyder, är en hyllning till Porsches era inom motorsporten på 1960-talet. Då vann Porsche Type 718 RS 60 Spyder ett stort antal tävlingar, även när den kördes mot bilar med större motorer.

För att skilja Porsche Boxster RS 60 Spyder från en vanlig Boxster S har tyskarna från Stuttgart förfinat utseendet både utanpå och inuti samtidigt som bilen har fått lite mer effekt.

Fronten har fått ett nytt aerodynamikpaket. Skillnaderna från en vanlig Boxster S lär man ändå inte se när bilen dyker upp i backspegeln. Avgassystemet har modifierats åt det mer sportiga hållet. Det avslutas med två runda kromade ändrör centralt placerade där bak, precis som vanligt. Systemet ger bilen åtta hästar mer än i S-versionen, vilket ger totalt 303 hästkrafter. Spacers trycker ut 19-tumsfälgarna för en aning bredare spårvidd än vanligt. Bilen är dessutom standardutrustad med Porsche Active Suspension Management (PASM) för, som Porsche själva kallar det, både sportigare och mer komfortabel körning.

Bilen är lackerad i Porsches klassiska GT-silvermetallic. Vindrutans ram är svart och inte lackerad i bilens färg som på övriga Boxster-modeller. Interiörens klädsel i carrera-rött kontrasterar exteriörens färg, som det bör vara på en öppen Porsche. Instegslisterna är i rostfritt stål med RS 60 Spyder ingraverat. Växelspaksknoppen är utbytt mot en med sportigare touch. Flera detaljer inuti bilen har fått samma GT-silverfinish som bilens utsida, bland annat instrumenthusen, mittkonsol, inre dörrhandtag och dekorlister. Till och med bältena har fått ett silverfärgat utseende.

Porsche Boxster RS 60 Spyder kommer att tillverkas i en begränsad upplaga om 1 960 bilar. Lansering världen runt blir det i mars 2008. Baspriset för bilen hamnar på 505 000 kronor, alltså cirka 50 000 kronor mer än för Boxster S. Frågan är om det är värt det. Det känns som att en RS 60 Spyder ska ha lite mer kräm under huven än de åtta extra hästarna som denna specialutgåva har fått.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!