Foto: © 2012 Ford Motor Company .© 2012 Ford Motor Com

Officiell: Shelby GT500 Cabriolet

Fords prestandaavdelning Special Vehicle Team, SVT firar 20 år i gamet med cabrioletversionen av Shelbys håriga 659 hästkrafter starka GT500.

Hur starkt är 659 hästkrafter? Tillräckligt för att blåsa av taket på Shelby GT500 vad det verkar, för det är en sådan bil Ford har att visa upp på bilsalongen i Chicago. Cabrioleten följer upp sitt coupésyskon och har enligt Ford inte förlorat några prestanda efter konverteringen till taklös.

 – Shelby GT500 Cabriolet är precis lika mycket av en prestandamaskin som coupén. Alla ändringar vi gjort har gett en cabriolet som verkligen kan skina på bana men som fortfarande kan köras på daglig basis, säger SVT:s chefsingenjör Kerry Baldori i ett pressmeddelande.

 Det är inte riktigt sant, för till skillnad från coupén så har GT500 Cabriolet en begränsad toppfart på 250 kilometer i timmen. Men den nya bilen verkar vara hyfsat snabb i alla fall. Ford uppger att man lyckats komma runt racebanan Sebring 3,5 sekunder snabbare än vad man klarade med den gamla bilen. Hemligheten är större bromsarna från Brembo och nya elektroniskt ställbara stötdämpare från Bilstein som finns tillgängliga i ett särskilt prestandapaket. 

 Motorn är enligt Ford den kraftigaste V8 som tillverkas just nu, bland annat tack vare kompressormatning. 

 Cabrioletversionen markerar även Fords trimavdelning SVT:s 20-årsjubileum. 1992 visade man upp 1993 års modell –amerikanska årsmodeller är alltid ett år före – av Ford Mustang SVT Cobra. Det var den första bil som Ford Special Vehicle Team fick i uppdrag att bygga och sedan dess har 210 000 SVT-bilar byggts.

 Och med ett nytt hästkraftskrig på händerna har Ford utvecklat avdelningen. Nästa Ford Focus ST har utvecklats som SVT:s första bil som kommer säljas över hela världen. 

 Ford Shelby GT500 kommer byggas i Fords fabrik i Flat Rock, Michigan, USA.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!