070515_opel_agila

OFFICIELLA: Nya Opel Agila och Suzuki Splash

Helt nya Suzuki Splash är ersättaren till utgångna Wagon R. Precis som när föregångaren presenterades var bilen ett samarbete med Opel. Den tyska minstingen behåller dock namnet Agila.

Det poppiga namnet Splash kommer säkert att ge Suzukis högbyggda minsting viss uppmärksamhet. Bilen baseras på Swift och modellerna har samma höjd och bredd, det vill säga 370 respektive 170 centimeter. Splash är däremot 10 centimeter högre (160 cm) vilket gör att den ska vara rymlig nog för fyra vuxna européer.

Splash har också ett syskon i nya Opel Agila. När första generationen Agila presenterades i början av 2000 hade den en tvilling i Suzuki Wagon R+.

På säkerhetssidan noteras sex krockkuddar och antisladdsystem – allt detta bör bli standard i Sverige om importörerna sköter sina kort rätt.

Motorutbudet omfattar tre alternativ: en trecylindrig 1,0-liters bensinmotor på 65 hästkrafter, en fyrcylindrig 1,2-liters bensinmotor på 86 hk samt en fyrcylindrig diesel på 1,3 liter och 75 hästkrafter. Dieselmotorn har common-rail, fyrventilsteknik samt partikelfilter och så pass låg förbrukning att den kvalar in som miljöbil i Sverige.

Splash visades som konceptbil i Paris 2006, de allra fräckaste designinslagen har försvunnit. Bland annat den stora grillen som förde tankarna till Audi. Opels version ser faktiskt lite ärtigare ut och man lovar att färgalternativen ska bli fräscha. 

Bara Opel har visat interiörbild och vi kan notera att det är Suzuki-komponenter som gäller. Varvräknare placerad ovanpå panelen är en gimmick man snott direkt från Smart Fortwo.

Tvillingbilarna debuterar på bilsalongen i Frankfurt i september, försäljningen drar igång våren 2008.

Opel Agila

Opel Agila interiört

Suzuki Splash

Suzuki Splash

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!