100126-spyker cars saab

OFFICIELLT: Spyker Cars köper Saab!

Nu är det officiellt! Holländska Spyker Cars köper Saab Automobile från General Motors. Det klargjordes via ett pressmeddelande på GM:s pressida. Nedläggningen avbryts med omedelbar verkan.

I kväll bekräftar GM och Spyker Cars via ett pressmeddelande att de båda parterna har skrivit på ett bindande avtal om köp av Saab Automobile.

– Dagens tillkännagivande är goda nyheter för alla Saab-anställda, återförsäljare och leverantörer, goda nyheter för miljontals Saab-kunder och fans över hela världen, och goda nyheter för GM, säger John Smith, vice vd för företagsplanering och allianser, och fortsätter:

– General Motors, Spyker och den svenska regeringen har arbetat mycket hårt och kreativt för denna affärsuppgörelse som ska säkra en hållbar framtid för detta unika och välkända varumärke, och vi är alla glada över det positiva resultatet.

I och med affären kommer Spyker Cars att bilda ett nytt bolag, Saab Spyker Automobiles NV. Affären omfattas av en rad villkor enligt rådande lagsstiftning vilket innebär domstolsgodkännanden så väl som statliga godkännanden. Till dessa villkor tillkommer försäljningsspecifika villkor som kommer att offentliggöras efterhand.

Den svenska regeringen granskar för närvarande affären och den tillhörande begäran om garantier för det nödvändiga lån hos Europeiska investeringsbanken (EIB).

Affären beräknas slutföras helt i mitten av februari förutsatt att allt handläggande går snabbt. Den tidigare aviserade nedläggningen av Saab avbryts med omedelbar verkan.

– Under förhandlingarna har GM alltid haft en förhoppning om att hitta en lösning för Saab som skulle undvika en nedläggning av varumärket. Vi har arbetat med många parter under det senaste året, däribland regeringar och investerare, och jag är mycket glad att vi kunde komma till en så bra slutsats, en som bevarar arbetstillfällen i Sverige och annorstädes. GM kommer att fortsätta att stödja Saab och Spyker på deras väg framåt, säger Nick Reilly, vd för GM Europa.

Regeringens syn på affären och ett framtida Saab

Näringsminister Maud Olofsson höll presskonferens strax efter GM:s besked om att man säljer Saab. Här kommer en kort resumé av vad som sades. Ett mer fullständigt utdrag finner ni på Nyhetskanalen.se.

Regeringen bidrar med drygt fyra miljarder i lånegarantier. Pengarna, som ska betalas ut portionsvis i samband med att man följer upp olika projekt, ska främst gå till att göra Saab till en grönare biltillverkare med mindre utsläpp från modellprogrammet.

Maud Olofsson berättar också att köpet är ett resultat av långt och mödosamt arbete från alla parter och att regeringen har varit kraftigt involverad i förloppet. Hon poängterar också att regeringen inte har haft möjlighet att meddela allmänheten om alla möten som de har haft.

Hon är glad över dagens kungörande av affären som har haft högsta prioritet hos regeringen. Hon vill tacka alla som lagt ner så oerhört mycket med tid kring Saab och företagets tidigare ovissa framtid. Ett särskilt tack riktar hon till de fackliga organisationerna på Saab.

 

 

Läs mer

I fokus

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!