Ökad försäljning av diesel och förnybara drivmedel

De senaste årens försäljningsökning av dieselbilar ger nu tydliga utslag i

Försäljningen av diesel uppgick under 2006 till 44,0 procent av den totala drivmedelsförsäljningen. Det kan jämföras med 43,2 procent ett år tidigare och 39,7 procent 1996. 

Försäljningen av bensin, som under 2006 uppgår till 51,6 procent av den totala drivmedelsförsäljningen, har minskat med 2,6 procent, jämfört med 2005. 

All diesel i Sverige är idag så kallad diesel miljöklass 1 (MK1). Den svavelfria europadieseln, som har klimat- och prisfördelar säljs inte i Sverige på grund av nuvarande miljöklassning av drivmedel.

Försäljningen av förnybara drivmedel i Sverige har ökat kraftigt. Etanoldrivmedlet E85 ökade med 119 procent under 2006, jämfört med föregående år. I relation till försäljningen av bensin och diesel, som står för 95,6 procent av den totala försäljningen, rör det sig dock fortfarande om små volymer.

Den största andelen av etanolanvändningen kommer från låginblandning av etanol i 95-oktanig bensin. Under 2006 stod låginblandad etanol i bensin för 77 procent av den totala etanolvolymen.

Även användningen av fordonsgas, i form av naturgas eller biogas, ökar kraftigt, men från låga nivåer. Under 2006 gick försäljningen av förnybar biogas om försäljningen av fossil naturgas.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!