Ökad kontroll av nykterheten i trafiken

Varje vecka dör i genomsnitt två personer i trafiken i alkoholrelaterade olyckor. Nu har polisen ledsnat och ökar kontrollerna av nykterheten i trafiken.

Varje år omkommer cirka 125 personer i alkoholrelaterade olyckor på svenska vägar och gator. Yngre och medelålders män dominerar bland rattfylleristerna, både bland dem som polisen upptäcker i kontroller och bland dem som som är inblandade i olyckor. Ungeför 10 procent av rattfylleristerna är kvinnor. 

Polisen bidrar till att motverka rattfylleriet genom att finnas längs vägarna och kontrollera trafikanternas nykterhet. 

- Vi kommer att fokusera på både alkohol och narkotika. Vi vet att fler kontroller förändrar förarnas beteende på ett positivt sätt och förhindrar svåra skador och räddar liv. Under förra årets insats kontrollerades 84 199 trafikanter, säger Mattias Andersson, trafikansvarig på Rikspolisstyrelsen. Polisinsatsen samordnas inom ramen för TISPOL, det europeiska trafiksäkerhetsarbetet. Målsättningen är att göra en miljon utandningsprov i de 25 medlemsländerna under luciaveckan. 

- Nästan var tredje personbilsförare i åldern 15-24 år som dödades i trafiken år 2006 hade alkohol i blodet. Ungdomar är överrepresenterade i många typer av olyckor som till exempel singelolyckor och olyckor med höga farter. De flesta av dessa olyckor inträffar under helger och då oftast på kvällar och nätter, säger Vägverkets trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall. 

Enligt beräkningar görs minst 15 000 bilresor per dag med förare som är alkoholpåverkade. De som upptäcks i polisens kontroller har i genomsnitt cirka 1 promille i blodet. Bland omkomna onyktra förare är alkoholhalten i medeltal cirka 1,5 promille. 

Vägverket kommer att stödja polisens arbete med kommunikationsinsatser genomarbetet med Don´t drink and drive. Informationsmaterial kommer att finnas hos Bilprovningen, på trafikskolor runt om i landet, på Vägverkets förarprovskontor samt kommer att användas av NTF:s personal.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!