090416-48 sekunder

Ökad övervakning på landets vägar

Under vecka 17 ökar Polisen bevakningen på landets vägar. I samma veva vill NTF få bilister att lätta på gasen.

Medelhastigheten på våra vägar har i år sjunkit jämfört med 2008 och under nästa vecka lägger Polisen och NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande) extra energi på att få ner den ytterligare.

Polisens utökade övervakning av hastighet ska ske både manuellt och med hjälp av fartkameror. Även rattonykterhet och bältesanvändning kommer att kontrolleras extra noga.

– En låg medelhastighet är viktigt för att minska antalet skadade och döda i trafiken, säger Björn Lidö trafikansvarig på Rikspolisstyrelsen.

NTF:s kampanj ska få bilister att förstå hur lite man vinner på att köra för fort. Detta genom att prata med bilister på ställen som bensinstationer och bilprovningar. Argumentet lyder att om man kör 90 km/h på en 80-väg så vinner man bara 48 sekunder per mil. Samtidigt ökar risken att dö vid en olycka med 70 procent.

Vidare fortsätter arbetet med de nya hastighetsgränserna som startade hösten 2008.

– Den första omgången av hastighetsgränsjusteringar fick en god acceptans, och vi hoppas att de justeringar som ska genomföras senare i år gör att förståelsen för att hastighetsgränserna ska vara anpassade till vägens säkerhetsstandard ökar ännu mer. Beräkningar pekar på att justeringarna i år kan minska antalet omkomna med cirka tio per år, säger Vägverkets trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall.

Även miljöaspekten belyses. Om alla bilister följde hastighetsgränserna skulle utsläppen av koldioxid minska med motsvarande 240 000 personbilar, menar man.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer