060918_trangsel

Oklart om trängselskattens framtid

Det blev borgerlig seger i riksdagen, Stockholms kommun och en hel drös andra kommuner i Stockholms län. I Stockholms stad vann ja-sidan i trängselskatteomröstningen men i kranskommunerna såg det annorlunda ut.

Invånarna i Stockholms stad har sagt sitt. 51,7 procent röstade ja och vill ha trängselskatten och skulle vänsterblocket ha vunnit valet skulle det också ha blivit så. Nu blev det i stället borgerligt styre i både regering och Stockholms kommun och det gör trängselskattevalet väldigt oklart. 

Utöver Stockholms kommun har de kommuner i Stockholms län som innan valet hade borgerligt styre, 14 stycken, fått rösta i frågan men de olika blocken har värderat de rösterna olika mycket. 

Den tillträdande borgerliga regeringen, kallad Alliansen, har sagt att de kommer följa omröstningen från samtliga kommuner samtidigt som vänsterblocket sagt att de endast kommer lyssna till Stockholms röster.

Nu blev det Ja i Stockholms kommun men Nej med cirka 60 procent i de övriga kommunerna så vad som kommer hända är oklart.

Kristina Axén Olin, tillträdande finansborgarråd i Stockholm, säger att hon kommer föreslå regeringen att enbart följa Stockholmarnas röster då det är vad hon själv skulle göra. Men eftersom det är ett beslut som tas av regeringen vet ingen i dagsläget vad som händer med trängselskatten.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!