Öl, vin, alkohol och bilkörning

Öl och vin okej innan bilkörning hos 3 av 10

Bilprovningen har nyligen genomfört en undersökning på sin webbplats angående bilisters inställning till bilkörning och alkohol. Undersökningen visar bland annat att tre av tio tycker det är okej att köra bil efter en öl eller ett glas vin.

I morgon, 29 september, är det Trafiknykterhetens dag och det var inför denna dag som Bilprovningen genomförde undersökningen om bilisters inställning till alkohol och bilkörning.

 Resultatet av undersökningen visar alltså att tre av tio personer anser det vara okej att sätta sig i bilen och köra efter en öl eller ett glas vin.

 – Jag tycker att det är skrämmande att så många tycker att det är okej att köra bil efter att ha druckit öl eller vin. Ännu värre är att så många faktiskt också gör det. Dessa bilister vill man verkligen inte möta på vägen, säger Lina Öien, hållbarhetsansvarig på Bilprovningen.

 Toleransen till alkohol och bilkörning är större hos män en kvinnor visar undersökningen. Av männen som deltog i undersökningen svarade 33,1 procent att de kan tänka sig köra bil efter en öl eller ett glas vin. Motsvarande siffra bland kvinnorna var 16,5 procent.

 I storstäder är folk mer positiva till att köra bil efter intag av alkoholhaltiga drycker. Till exempel är 38,2 procent av stockholmarna positiva till det medan i medelstora svenska städer (20000-100000 invånare) är motsvarande siffra endast 22,3 procent.

 Av de 1674 som deltog på undersökningen svarade 4,5 procent att de vid flera tillfällen det senaste året kört bil mindre än två timmar efter de druckit en öl eller glas vin. 16 procent svarade att de har gjort det någon enstaka gång det senaste året.

 Det är väldigt individuellt från person till person, men det tar minst 45 minuter för alkoholen efter en öl eller ett glas vin att absorberas i blodet så att det ger rätt promillenivå vid en mätning. Enligt Motorförarnas Helnykterhetsförbund, MHF, bör man inte köra bil på flera timmar efter intag av en öl eller ett glas vin. I Sverige går gränsen för rattfylla vid 0,2 promille.

 Ännu fler, 49 procent, uppgav i undersökningen att de flera gånger det senaste året kört bil tidigt dagen efter att de varit påverkade av alkohol. 28,4 procent svarade att de gjort det någon enstaka gång det senaste året.

 – Enkäten bevisar återigen hur viktigt det är att ha manifestationer som Trafiknykterhetens dag och att upplysa och informera om konsekvenserna av rattfylleri, avslutar Lina Öien på Bilprovningen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!