101114-volvo-li-shufu

Olika viljor styr Volvo

Geely-ägaren Li Shufus senaste uttalande blottar återigen vad som verkar vara en spricka i ledningen av Volvo. Li Shufu tycker att Volvo behöver stora lyxbilar för att konkurrera i Kina, cheferna på Volvo PV håller inte med.

Geelys ägare och grundare Li Shufu uttrycker återigen sin önskan att det nya dotterbolaget Volvo PV ska bygga större och lyxigare bilar för att kunna konkurrera på den kinesiska marknaden. I en intervju med den statliga kinesiska tidningen Securities Times säger Li Shufu att Volvo länge har varit ett toppmärke inom bilindustrin men att man har halkat efter på senare tid, delvis på grund av att Volvo-ledningen inte har tagit hänsyn till skillnaderna mellan de olika marknader man har verkat på.

Li Shufu har tidigare sagt att Volvo behöver en modell som kan konkurrera med Audi A8, BMW 7-serie och Mercedes S-klass. I intervjun med Securities Times förklarar han att Volvo-chefernas inställning är att stora bilar drar mer bränsle och kräver mer material vid tillverkningen. Häromveckan förklarade Volvos nytillträdde vd Stefan Jacoby att Volvo inte är redo att utmana i det segmentet. Jacoby tyckte inte att Volvo ska bygga en lyxutmanare och påpekade också att Volvo bör sluta att fokusera på de tyska premiumtillverkarna och gå sin egen väg.

På fredagen drabbades Volvo av ett plötsligt avhopp. Magnus Jonsson, produktutvecklingschef sedan flera år sade upp sig och slutade på samma dag. Något samband mellan Jonssons avhopp och Li Shufus kritik mot Volvo-ledningen ska dock inte finnas. När Göteborgs-Posten frågar anger Jonsson privata skäl och säger att han inte känner till Li Shufus uttalande.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!