090720-opel-ny-ägare

Opel-affären snart klar – inga fler bud

General Motors vill få till ett avslut i försäljningen av Opel. I dag är sista dagen för intressenterna att lämna sina bud och än är det ovisst vem som blir ny ägare till Opel.

 Magna International Inc., RHJ International SA och Beijing Automotive Industry Holding Co. har till slutet av dagen på sig att lämna sina slutgiltiga bud på GM:s dotterbolag Opel. Det meddelade GM under helgen i ett försök att äntligen få ett slut på de långdragna förhandlingarna. Nu ska GM ta en sista titt på de olika buden och en ny ägare till Opel ska offentliggöras nästa vecka.

Redan i slutet av maj trodde vi att affären var klar eftersom kanadensiska Magna presenterades som vinnaren i budstriden. Magna anses fortfarande ha övertaget i synnerhet eftersom den tyska regeringen uppges föredra Magna som Opel-ägare. Investmentbolaget RHJ har sagt att de endast ska skära bort 10 000 tyska anställda, jämfört med 11 000 som Magna säger sig behöva bli av med, men det gör inte RHJ:s bud mer attraktivt enligt Tysklands statssekreterare Jochen Homann.

Enligt Homann har Magna ett övertag genom att ha varit med i förhandlingarna betydligt längre, även om RHJ vinner mark i processen. Kinesiska BAIC beskrivs som en outsider. Det har tidigare sagts att stötestenarna mellan GM och Magna gäller Magnas tillgång till de komponenter som har tagits fram av GM. Dessa frågor är nu lösta, uppger Bloomberg News. Nu uppges GM i stället vara bekymrade över Magnas ryska medfinansiärer. Ryska storbanken Sberbank vill ha en större del i den ryska verksamheten, vilket skulle innebära att GM endast behåller en mycket liten del av Opel. Ryssarnas värdering av Opel-verksamheten uppges dessutom vara betydligt lägre än GM:s. 

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!