090127-opel-ampera

Opel Ampera – Volt för européer

Precis som väntat är det Opel som får sätta sitt märke på GM:s första plug in-hybrid för Europamarknaden. Namnet blir Ampera och debuten sker på Genèvesalongen i mars. Redan nu får vi en avslöjande smygtitt.

Det ser ut som att Opel är på väg att bli den första europeiska biltillverkaren med en plug in-hybrid i sitt stall. Opel visar nu den första, dessvärre väldigt dunkla, skissen på sin kommande plug in-hybrid Ampera. Under skalet är det förstås Chevrolet Volt som lurar, men Opel gör sitt bästa för att det inte ska märkas. De kan dock inte dölja att det är GM:s hybridsystem, Voltec kallat, som är hjärtat i Ampera.

Det innebär att Ampera får samma egenskaper som Chevrolet Volt. För resor upp till 60 kilometer hämtas kraften endast från lithiumjonbatterierna. Batterierna laddas via ett vanligt 230v-uttag. För de längre sträckorna behövs mer kraft. Då går förbränningsmotorn in och försörjer elmotorn med den elektricitet som behövs, samtidigt som batterierna laddas upp. I detta läge förlängs bilens räckvidd till flera hundra kilometer. Opel tror att Ampera kommer att passa merparten av Europas bilister. De tar Tyskland som exempel, där 80 procent av alla bilister kör mindre än 50 kilometer per dag.

Även utseendemässigt blir Ampera förmodligen ganska lik Volt. Den dunkla bilden avslöjar trots allt en femdörrarsbil med vissa drag från Volt. Man skymtar den omisskännliga glaslisten som löper i underkant av sidorutorna på Volt. Även de främre strålkastarna påminner om Volts.

Opel visade redan på 2007 års Frankfurtsalong ett koncept som förevisade en kommande plug in-hybrid. Konceptet kallades Flextreme och drevs av en drivlina som liknar det nya Voltec-systemet. På Genèvesalongen 5-15 mars får vi veta mer om Opel Ampera, kanske även när den blir aktuell för produktion.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!