090709-opel-baic-nej Foto: Axel Wierdemann

Opel-arbetare vill inte ha kinesiska ägare

Opels anställda vill inte att företaget ska säljas till kinesiska BAIC. Flera fackliga ledare ifrågasätter både kinesernas avsikter med köpet och deras erfarenheter av att driva ett globalt företag.

 GM:s försäljning av Opel har visat sig bli en långdragen historia. Ett tag verkade det vara klart att Magna hade vunnit budgivningen men flera källor uppger att GM och Magna har svårt att komma överens om detaljerna i affären. Dessutom har de konkurrerande budgivarna inte gett upp. Kinesiska bilkoncernen Beijing Automotive Industry Corp. (BAIC) kom i förra veckan med ett överraskande bud. Men om det vore upp till de Opel-anställda skulle BAIC inte ha en chans.

Flera ledare för Opels fackförbund tror inte att BAIC är intresserade av att driva Opel i det långa loppet, inte heller att de har den erfarenhet som krävs för att driva ett så stort företag. De litar inte heller på att BAIC ska hålla sitt löfte att ingen av de tyska fabrikerna ska behöva stängas. Opels högste facklige ledare, Klaus Franz, säger till Automotive News Europe att BAIC förmodligen bara är intresserade av Opels teknik för att snabbt kunna få ut nya bilar på den växande kinesiska bilmarknaden.

BAIC hoppas ändå att det ska bli de som i slutändan får ta hand om Opel. BAIC:s ordförande Xu Heyi uppges ha skickat ett brev till den tyska regeringen där han skriver att hans företag kommer att ge Opel ett ”bra hem” och att det tyska märket ska omvandlas till ett globalt märke. BAIC planerar att tillverka och sälja närmare 500 000 Opel-bilar i Kina till år 2015.

Magna är alltjämt övertygade om att det blir de som tar över Opel. Magnas Europa-chef Siegfried Wolf säger i intervju med tyska Rheinische Post att Magna är helt inställda på att ta över Opel, men att det kan ta längre tid än väntat.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!