Foto: Opel PR

Opel Astra 2,0 CDTI är världens snabbaste diesel

Opel Astra 2,0 CDTI har något oväntat gått och blivit världens snabbaste dieselbil. Nyligen kördes ett 24-timmars uthållighetstest där två Astra körde i genomsnitt i 201 km/h.

Opel kan numera säga att de tillverkar världens snabbaste dieselbil, på sätt och vis. I början av oktober genomfördes nämligen en 24-timmarskörning på Millbrook Proving Ground’s High Speed Bowl i Storbritannien med två Astra 2,0 CDTI. De två bilarna kördes av sammanlagt tolv förare och stod endast stilla under totalt 22 minuter på grund av tankningar och däckbyte.

 Bilarna fick en genomsnittshastighet på 201 km/h, vilket räckte för att slå rekordet för produktionsbilar med dieselmotor med motorstorlek mellan 1,6 och 2,0 liter. Enligt Opel behövde ingen av bilarna varken oljebyte eller några mekaniska åtgärder, allt som gjordes var att tanka och byta däck.

 Opels dieselrekord får oss att minnas Saabs legendariska långkörningar på Talladega Superspeedway i USA, första gången 1986 med 9000, andra gången 1996 med 900. Idén var att man skulle plocka bilar direkt från monteringsbandet och sedan köra med full gas, non stop, under 20 dagar. Båda gångerna slogs flera världsrekord.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!