110608-opel astra gtc

Opel Astra GTC officiell

Vi såg den som konceptbil redan på Parissalongen i höstas, men nu är den officiell i sitt produktionsfärdiga skick – Opel Astra i coupéversion, kallad GTC.

Vi har vetat att den varit på gång under ett bra tag, särskilt sedan Opel visade upp konceptbilen GTC Paris på bilsalongen i just Paris, nu i höstas. Nu har Opel äntligen släppt officiella bilder och data på den färdiga bilen – Opel Astra GTC.

Opel Astra i coupéversion är självklart slankare och mer linjeskön än den vanliga femdörrarsmodellen. Spårvidden är breddad, med fyra centimeter fram och tre centimeter bak och bilen är sänkt med 15 millimeter jämfört med femdörrars-Astran. Längre stag i bakvagnen har också ökat axelavståndet något.

Även om vi ännu inte sett någon prestandavariant, Astra OPC, så använder nya coupémodellen samma typ av framvagn med som finns hos OPC-varianten av storebror Insignia. En riktig OPC-variant av Astra dyker upp först nästa år. Framvagnen inkluderar bland annat fjäderben av modellen HiPer Strut (där HiPer är en förkortning av High Performace) istället för standardmodellens McPhersonupphängning. Detta ska öka stabiliteten och minska oroligheter i styrningen vid accelerationer. För att matcha framvagnen har bakvagnen även försetts med så kallade wattlänkar för ökad stabilitet. GTC är också utrustad med Opels aktiva chassi FlexRide, där man med knapptryck kan ändra chassisättningen mellan ett standardläge, ett komfortläge ("Tour") och ett sportläge.

Under huven erbjuds fyra motoralternativ, samtliga turboladdade. Tre av dessa är bensinare, två stycken på 1,4 liter, på 120 och 140 hästkrafter och en 1,6-litersmaskin på 180 hästkrafter. Toppmodellen ger i kombination med en sexväxlad manuell låda en toppfart på 220 km/h. Ett dieselalternativ erbjuds, 2,0 CDTI, den lilla 1,7-litersdieseln som finns hos vanliga Astra hittar alltså inte ner i GTC – kanske rätt med de lite sportigare ambitionerna modellen har. Den diesel som finns sörplar enligt officiella siffror i sig 0,49 liter per mil och gör 0-100 km/h på 8,9 sekunder. Toppfarten anges till 210 km/h.

Opel räknar med att GTC på ett globalt plan ska komma stå för knappt en femtedel av den totala Astraförsäljningen. Priserna är inte fastställda ännu.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!