091108-forster-lutz-opel

Opel-chefen slutar – Bob Lutz tar över

Endast några dagar efter GM:s kovändning i Opel-försäljningen meddelade Opels vd Carl-Peter Forster att han lämnar företaget. Nu tar i stället gamle GM-räven Bob Lutz över rodret. Forster verkar i sin tur försvinna till Indien.

Carl-Peter Forster hade allmänt setts som den som skulle leda ett självständigt Opel efter försäljningen till Magna. Forster har sedan länge förklarat sitt stöd till Magna som nya Opel-ägare och det finns väl egentligen inga tvivel om varför Forster valde att lämna GM-koncernen när det stod klart att försäljningen inte blir av. Forster, som ledde GM:s Europadivision och även var vd och ordförande i Opel efterträds tillsvidare av Nick Reilly, tidigare vd för Vauxhall. Men tronskiftet är inte över där. 77-årige Bob Lutz, som i början av året meddelade att han skulle gå i pension, uppges nu ta över som ny ordförande i Opels tillsynsstyrelse.

Tidigt i våras sades det att Lutz skulle pensioneras vid årets slut, men GM:s kris sög in Lutz i hetluften igen och enligt Wall Street Journal är han den som ska leda rekonstruktionen av Opel. Den frispråkige Lutz har redan hunnit uttala sig i schweiziska tidningen Sonntag där han säger att 30 procent av Opels fasta kostnader måste skäras bort. Rekonstruktionen beräknas kosta tre miljarder euro och innebära att en femtedel av Opels 50 000 anställda får gå. Lutz säger dessutom att anledningen till varför GM valde att behålla Opel är GM:s förbättrade position och Opels strategiska värde i Europa.

Carl-Peter Forster ska fortsätta att konsultera GM under jakten på en ny vd för Opel, men snart kan han vara på väg till Indien. Enligt Sunday Times tog indiska Tata Motors kontakt med Forster tidigare i år och enligt tidningens källor erbjuds Forster en hög position inom Tata. Detta kan innebära att han ska ta över rodret vid Jaguar Land Rover. Tyska tidningen Focus hävdar å sin sida att Forster ska vara ansvarig för Europalanseringen av Tata Nano om två år.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Testa Teknikens Världs digitala prenumeration – få Expressen Premium på köpet