110503-corsa nürburgring Foto: Axel Wierdemann

Opel Corsa OPC Nürburgring Edition – direktrapport från provkörningen

I februari provkörde PeO Kjellström snåldiesel av nya Opel Corsa. Nu är han i farten igen, med betoning på fart, då han nu är och kör 210 hästkrafter starka specialversionen Corsa OPC Nürburgring Edition. En snabb liten racer.

Hallå PeO Kjellström du befinner dig i soliga Europa förstår jag. Var och varför?

 – Soligt vet jag inte. 3,5 grader varmt och regn, typiskt när man får chansen att köra ovalbana för jag befinner mig på Lausitz Euro Speedway utanför Berlin.

Det var ju trist med regn, hrmm. Men vad kör du?

– Ännu en Opel. Nu nya Corsa OPC Nürburgring Edition. En specialmodell som bara ska tillverkas i 500 exemplar.

Vad skiljer den från vanliga Corsa OPC?

– 18 hästkrafter till, nu 210 totalt. Och ett förhöjt vridmoment, från 230 Nm till 250 Nm plus att det finns en overboost som kan gå in korta stunder och då ger den lilla 1,6-liters turbomotorn 280 Nm. Det är bra puff i den lilla bilen vill jag lova!

Några andra skillnader värda att notera?

– Bilen är sänkt ytterligare 20 millimeter mot vanliga Corsa OPC. Fjädring och stötdämpning har levererats av Bilstein, bromsarna av Brembo. Idel kända racingnamn alltså. En mekanisk differentialbroms har hittat in i framvagnen vilket gör fästet i kurvorna betydligt bättre.

– Sedan är det lite kosmetiskt med en annan frontspoiler, vita sömmar i säten, dubbla avgaspipor i rostfritt och lite dekaler som talar om att det är en ”Nürburgring Special”.

Snabb?

– Säg så här. 0-100 km/h tar 6,2 sekunder, toppfarten är 230 km/h. Det är ganska snabbt för en så liten bil. Men det viktiga är att den kapar tio sekunder på varvtiden, minst, jämfört med nuvarande Corsa OPC. Några exakta tider har vi dock inte fått.

Pris? Premiär?

– Allt vi får veta är att den blir dyrare, men intresse finns ändå. Leverans till hösten.

Okej, tack för en snabb rapport. Ni åker hem i kväll förmodar jag?

– Yes, tyvärr inget party i Berlin!

Läs mer

Test och provkörningar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!