100730-opel-snålaste-eu

Opel har hittat Europas snålaste förare

Opel har letat efter Europas snålaste förare och nu har de hittat honom. Portugisen António Gonçalves slog ut 70 000 medtävlare i Ecoflex Experience som avgjordes på Sturup Raceway.

Europas främste förare i snålkörning heter António Gonçalves och kommer från Portugal. När Ecoflex Experience avgjordes på Sturup Raceway utanför Malmö under helgen som gick slutade Gonçalves i topp. Närmare 70 000 anmälde sig till Opels tävling som gick ut på att köra så snålt som möjligt och 20 finalister, en från varje deltagande land, samlades under helgen på Sturup Raceway för att göra upp om slutsegern.

Förutom äran gick Gonçalves även hem med ett riktigt fint pris – en symbolisk nyckel till ett av de allra första exemplaren av plug in-hybriden Opel Ampera som går i produktion nästa år. Chevrolet Volt-baserade Ampera börjar säljas i Europa i slutet av 2011. Andrapristagaren Yakup Pelit från Danmark, vann en Opel Astra 1.3 CDTI Ecoflex medan trean, finske Keijo Tapio, fick nöja sig med den lite mindre Corsa 1.3 CDTI Ecoflex.

De 20 finaldeltagarna prövades i fyra olika grenar. Den första var typisk stadskörning med en Corsa och innebar många start och stopp och olika hastighetsbegränsningar. Totalsegraren Gonçalves klarade uppgiften med en snittförbrukning på 0,425 l/mil, tvåan noterades för 0,441 l/mil och trean för 0,456 l/mil.

I nästa gren handlade det om att köra mjukt men fort på tid med en Insignia Ecoflex. Vinnaren fixade det med en snittförbrukning på 0,431 l/mil, tvåan hade 0,461/mil och trean, Jesper Forsberg från Sverige, 0,468 l/mil.

I den tredje grenen skulle deltagarna köra så långt som möjligt i en Meriva med bara en halv liter diesel i tanken. Svenske Jesper Forsberg vann genom att köra 18,13 kilometer.

I den sista grenen skulle finalisterna köra 20 varv så snabbt som möjligt med en Astra som bara hade 1,6 liter i tanken. Slovenske Gostencnik tog hem det här delmomentet genom att köra på 43,19 minuter. Tvåan klockades på 43,27 och trean på 43,30 minuter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!