110610-opel-ej-till-salu

Opel inte till salu

Rykten surrade igår i hela bloggosfären om att GM vill göra sig av med Opel på grund av vikande lönsamhet. Källor inom GM dementerar nu ryktena.

Efter rapporter i de tyska tidningarna Der Spiegel och Die Welt om att GM vill sälja Opel, går GM nu ut och dementerar uppifterna till nyhetsbyrån Reuters. Men källorna ville inte bli namngivna och GM:s tystlåtenhet i ärendet är något som upprör Opels fackbas Klaus Franz.

– Sådan här sorts spekulation ger en enorm skada på Opels image, säger Klaus Franz som menar att ryktena drivits igång av rivaliserande biltillverkare för att buckla till Opels ökande försäljningssiffror.

Det var efter att de två tyska tidningarna Der Spiegel och Die Welt gick ut med nyheten att GM ville göra sig av med Opel som bloggosfären börja koka. Som möjliga köpare sneglades det åt både Volkswagen såväl som en grupp kinesiska investerare.

På Volkswagen har man inte velat kommentera uppgifterna, men Opels vd Karl-Friedrich Stracke säger att ryktena inte har något fog i ett internt mail till Opels anställda.

– Jag frågar mig själv varför den här frågan dyker upp igen nu när Opel är tillbaka på banan mot framgång igen. Vi har bevisat oss själva och därför är vi värdefulla för GM, skriver Karl-Friedrich Stracke i mailet.

Opel redovisade en förlust på 2,4 miljarder kronor för det första kvartalet i år, trots att man säljer flera bilar. Men siffrorna förväntas gå från rött till svart redan nästa år, och Opel har precis lagt till åtta skift i sina fabriker i Polen och England för att möta efterfrågan till sin modell Astra.

Sist Opel (de facto) var till salu var 2009, men då bestämde sig GM för att styra upp skeppet istället för att låta det sjunka. Nästan-köpare den gången var bildelstillverkaren Magna International.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!