110809-opel junior

Opel investerar 190 miljoner euro i ny småbil

Redan för två år sedan kunde vi berätta om att Opel vill utveckla en minibil. Nu nås vi av nya uppgifter som säger att 190 miljoner euro har investerats i utvecklingen, som ska leda till en färdig bil 2013.

Små bilar är heta just nu. Tack vare strängre miljökrav och smidigheten i städer ökar försäljningen av bilar i segmentet under traditionella småbilar (så som Opel Corsa) i Europa för varje månad som går.

En av få volymtillverkare som helt står utanför detta segment är Opel, och planerna från Rüsselsheim om att anta utmaningen kunde vi berätta om redan 2009. Nu har planerna konkretiserats och vi kan berätta att man nu investerar omkring 190 miljoner euro i att ta fram den nya bilen.

Bilen ska byggas i Opels fabrik (och tidigare Wartburgfabriken) i Eisenach, Tyskland. I samma fabrik tillverkas i dag omkring 140 000 Opel Corsa årligen, och de ska nu få sällskap av minst 100 000 exemplar av den nya modellen, temporärt kallad "Junior".

Tanken är också att det så småningom ska komma en helt elektrisk variant av den nya bilen, då förmodligen med teknik hämtad från Opel Ampera (som du kan läsa provkörningen av i Teknikens Värld 17/11 som finns i butik nu). När vi kan få se Opel "Junior" är fortfarande osäkert, men lanseringe kommer ske tidigast 2013. Några år till får alltså Ford Ka, Fiat 500, Toyota iQ och snart presenterade Volkswagen Up på sig att leka på markanden utan konkurrens från Opel.

(Bilden ovan föreställer konceptbilen Opel Trixx från 2004.)

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!