090618-opel-prisdumpning Foto: Axel Wierdemann

Opel kan tvingas dumpa priserna

Än så länge General Motors-ägda Opel kan tvingas dumpa priserna på sina bilar. Flera branschbedömare tror att Opel behöver sänka priserna med upp till 40 procent för att få upp volymerna, och det kommer att sätta hård press på konkurrenterna.

 Opels framtid blev något säkrare när GM, Magna, Gaz och Sberbank kom överens om köpet av det tyska bilföretaget. Men än är framtiden inte helt tryggad. Opel är till viss del beroende av finansiellt stöd från den tyska regeringen och för att få de pengarna har de blivit tvungna att lova att inte varsla de anställda. Men Opel, precis som nästan alla andra biltillverkare, lider svårt av den ekonomiska krisen och har tvingats sänka produktionstakten. För att säkra jobben kan Opel bli tvungna att dumpa priserna på bilarna ordentligt.

Flera branschbedömare som Bloomberg News har talat med tror att Opel kommer att sänka priserna med så mycket som 40 procent. För att försäljningsmålen ska nås krävs det att kunderna börjar köpa bilar igen och en rejäl prissänkning är ett snabbt sätt att få fart på försäljningen. Tim Adam, professor i företagsekonomi vid Humboldt University i Berlin, säger till Bloomberg att de blivande ägarna Magna är mer intresserade av att få upp försäljningssiffrorna än att få god vinstmarginal på de få bilar som säljs. I överenskommelsen med den tyska regeringen har Magna, i utbyte mot 1,5 miljarder euro i lån, lovat att säkra de tyska jobben.

Det återstår att se om bedömarna får rätt i sina framtidsutsikter, och vad som i så fall händer med bilmarknaden. Ford och PSA, Opels främsta konkurrenter i Europa, kan mycket väl bli indragna i ett priskrig om Opel dumpar priserna. Kanske är det vad som behövs för bilmarknaden att ta sig ur den avgrundsdjupa svackan?

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!