070321_saturn Foto: Saturn / Wieck / © 2006 General Motors

Opel Vectra som hybrid?

Bilen du ser här är den amerikanska bilmarknadens billigaste hybridfordon. Extra intressant är att Opel Vectra ligger till grund för denna Saturn Aura Green Line.

GM har offentliggjort priset för den nya hybridmodellen Saturn Aura Green Line. I USA, det enda land där modellen säljs, är baspriset 22 695 dollar vilket motsvarar cirka 161 000 kronor. Det innebär att Aura Green Line blir betydligt billigare än konkurrenter som Toyota Prius. Dessutom får köparna en skatterabatt på 1 300 dollar (cirka 9 200 kronor) från regeringen. 

Trots det låga priset är Aura Green Line med sina drygt 480 centimeter en betydligt större bil än nämnda Prius.

Det mest intressanta är ändå att Saturn Aura bygger på Opel Vectra. Aura har dock en sedankaross som i dagsläget inte säljs Europa, en del inredningsdetaljer skiljer sig också. Detta ger ändå upphov till frågor om varför inte Opel satsar på att blixtsnabbt få ut en egen hybridbil i Europa.

Eva Eklund på Opel Sverige svarar:

– Inom GM pågår ständigt utveckling av alternativa bränslen, såväl i Nordamerika som i Europa. Denna verksamhet är högt prioriterad och har redan visat resultat bland annat genom Saabs framgångar med BioPower. I Nordamerika ligger vi i framkant inom hybridteknik med Saturn Aura Green Line. Vi kommenterar vanligtvis inte framtida produktlanseringar, och kan därför inte heller kommunicera någon detaljerad tidsplan för introduktion i Europa.

I Saturn Aura Green Line sitter en fyrcylindrig motor 2,4 liter, som med hjälp av elmotorn utvecklar 164 hästkrafter och 215 Nm. Snittförbrukningen uppges vara 0,84 l/mil vid stadskörning och 0,67 vid landsvägskörning. Detta enligt amerikansk mätmetod som skiljer sig en del från EU-standarden.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!