081117-zafira-cng-turbo

Opel Zafira 1.6 CNG Turbo – med kraftfull gas under huven

Nu blir Opel Zafira något oväntat världens starkaste biogasdrivna bil. Med ett nytt turboaggregat spottar 1,6-litersmotorn ur sig 150 hästkrafter. Den totala räckvidden är fullt godkända 520 km.

Det händer mycket på miljöbilsfronten just nu. De tillverkare som inte har en miljöbil i sitt modellutbud går förmodligen att räkna på en hand, och hela tiden ska de överträffa varandra både i snålhet och kraft. Tyska Opel har nu flyttat fram positionerna, och de har gjort det på ett tämligen enkelt sätt. Genom att montera ett turboaggregat på Zafira 1,6 CNG har de skapat världens starkaste biogasdrivna bil.

Opel Zafira 1.6 CNG Turbo premiärvisas på bilsalongen i Bologna i december. Opel uppger effektsiffror som är imponerande för en gasbil. 1,6-litersmotorn ger 150 hästkrafter och 210 Nm i vridmoment vid 2 300 r/min. Toppfarten anges till 200 km/h och Opel uppger en förbrukning på 5,3 kg per 100 km. Koldioxidutsläppet blir då 144 g/km. Enligt Opels beräkningar är Zafira CNG 50 procent billigare att köra än en bensindriven Zafira, men det beror ju naturligtvis på var man bor och kör och hur dyr gasen är just där. Om bilen körs i Tyskland räknar Opel med en kostnad på 5,3 euro per 100 kilometer.

Om det är glest mellan gasmackarna kan Zafira 1,6 CNG Turbo, som de flesta andra gasbilar, även köras på bensin. En liten bensintank på 14 liter ger 15 mil ytterligare i räckvidd, utöver de 37 mil som fås vid gasdrift. Omkring 26 procent av alla sålda gasbilar i Europa under årets första månader var kompakta MPV-bilar. Opel tror starkt på segmentet och menar att det kommer att växa ytterligare.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!