090804-opel-kadett-strolch Foto: Andreas Beyer

Opeln som blev 70 år försenad

Bättre sent än aldrig. Efter 70 år i utvecklingsstadiet har Opel Kadett Strolch äntligen färdigställts. Bilen var Opels vision av hur en kompakt cabriolet skulle se ut 1938, men först nu rullar bilen på vägarna.

Alla dessa kompakta, tvåsitsiga cabrioleter som ständigt blir fler till antalet är verkligen inget nytt påfund. Redan 1938 hade Opel långt gångna planer på att tillverka en liten tvåsitsig cabriolet. Andra världskriget kom emellan och någon serieproduktion blev aldrig av. Bilen fastnade på ritbordet och glömdes bort. Bilen återupptäcktes dock när Opels historiker letade igenom arkiven och fann bilder på en okänd liten bil. Det visade sig vara Kadett Strolch.

I arkivet fanns bevis på att Opel hade långt gångna planer på att sätta bilen i produktion. Bland annat fann man ett tryckfärdigt prospekt som avslöjade bilens specifikationer. Kadett Strolch skulle ha haft en 1,1-litersmotor på 23 hästkrafter kopplad till en treväxlad låda. Topphastigheten angavs till 98 km/h.

När arkivfynden gjordes blev uppståndelsen stor inom Opel och man bestämde sig genast för att färdigställa bilen. Lösningen fanns i form av en vanlig Kadett från 1938 som fungerade som reservdelsbil och som byggdes om till en cabriolet efter bilderna och de specifikationer som fanns i arkivet. Den 9 augusti ska Opel Kadett Strolch göra sin 70 år försenade världspremiär på Old Timer Grand Prix på Nürburgring.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!