Riksrevisor Lennart Grufberg Foto: Ulrika Lindström


Orättvisa uppkörningsprov

Vid uppkörning för körkort sker inte bedömningen på ett enhetligt sätt. Det framgår av en granskning som Riksrevisionen har gjort av Vägverkets förarprövning.

Vägverkets körkortsinspektörer bedömer inte körkortsaspiranter på ett enhetligt sätt. Det framgår i den rykande färska rapport som riksrevisionen har sammanställt.  Det finns stora och oförklarade skillnader i andelen godkända körprov. Skillnaderna finns framförallt inom många av Vägverkets kontor, men också mellan kontoren. Nu är det alltså bevisat att det spelar stor roll vart och för vem man kör upp.

Inom ett och samma kontor kan andelen godkända skilja uppåt 40 procentenheter mellan olika inspektörer. Många kontor uppfyller inte Vägverkets egna krav på hur stor variation det får finnas mellan olika inspektörers andel godkända körprov vid samma kontor. Spridningen mellan inspektörer har snarare ökat än minskat de senare åren. Riksrevisionen konstaterar att variationerna är mindre mellan inspektörerna på de kontor som systematiskt arbetar med kvalitetssäkring. Vägverket bör se till att framgångsrika arbetsmetoder används vid alla kontor. 

Även mellan kontoren är variationen stor. För trafikskoleanmälda aspiranter finns en variation i andelen godkända körkort från 69 procent som lägst till 82 procent som högst. För privatanmälda aspiranter finns ett spann bland kontoren i andel godkända körprov mellan 33 procent och 67 procent.  Vägverket har inte kunnat visa vad skillnaderna beror på.

– De som kör upp ska kunna förvänta sig att bli likvärdigt bedömda, oavsett vilken inspektör de kör upp för och oavsett var i landet de bor. Vägverket måste bli bättre på att analysera vad de stora skillnaderna i bedömning beror på och åtgärda bristerna. Det är anmärkningsvärt att skillnaderna mellan inspektörerna och mellan kontoren har ökat, i stället för att minska, under den tid vi granskat, säger riksrevisor Lennart Grufberg. 

Källa: Riksrevisionen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Testa Teknikens Världs digitala prenumeration – få Expressen Premium på köpet