Oshkosh L-ATV – ersättaren till långköraren Humvee

Efter 31 år och drygt 280 000 fordon ersätts det amerikanska miltiärfordonet Humvee med Oshkosh L-ATV.

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

American Motors Corporation har sedan 1984 försett den amerikanska militären med den välkända Humvee, eller som den egentligen heter HMMWV, High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle. Men efter att ha levererat över 280 000 fordon är deras kontrakt nu slut.

Nu står det klart att Oshkosh Defence har säkrat kontraktet med den amerikanska militären som värderas till 6,7 miljarder dollar, cirka 56,6 miljarder kronor. Fordonet de tillverkar som kommer att ersätta Humvee går under namnet L-ATV som står för ”Light Combat Tactical All-Terrain Vehicle.

Oshkosh L-ATV har en 6,6-liters diesel-V8 från General Motors som levererar 305 hästkrafter. Det går även att utrusta fordonet med en hybriddrivlina för extra kraft, något som troligen behövs då L-ATV väger cirka 6,4 ton. Den höga vikten beror på det kraftiga skalskyddet som ska stå emot allt från maskingevär till raketkastare och minor.

Enligt Oshkosh ska L-ATV ta sig fram cirka 70 procent snabbare än Humvee och har en toppfart på 113 km/h.

Kontraktet mellan Oshkosh och den amerikanska militären innefattar till en början leverans av 17 000 fordon, men om det blir fortsatt samarbete mellan parterna beräknas det kunna inbringa cirka 30 miljarder dollar till Oshkosh Defence fram tills 2040.

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!