Oslo förbjuder dieselbilar – kan även bli aktuellt i Stockholm

Kommunfullmäktige i Norges huvudstad Oslo har tagit ett beslut om att förbjuda dieselbilar i staden under dagar med höga halter av luftföroreningar.

Beslutet om att förbjuda dieselbilar i Oslos tog stadens kommunfullmäktige i  onsdags och innebär att dieselbilar inte får köras i staden då luftkvaliteten har varit dålig i minst två dagar i sträck.

Att förbjuda dieselbilar ses som ett steg mot bättre luftkvalitet och för att underlätta för bland annat astmatiker. Målet är att i framtiden inte behöva gå ut med rekommendationer till astmatiker om att de bör stanna inomhus på grund av för höga halter av föroreningar i luften.

Innan förbudet kan träda i kraft måste norska vägverket NPRA godkänna kommunfullmäktiges beslut.

Notera att förbudet endast berör dieselbilar som inte har Euro 6-certifierade motorer. Sedan 1 september 2014 måste alla bilar som typgodkänns inom EU vara Euro 6-anpassade. 1 september 2015 måste alla bilar som registreras och säljs inom EU vara Euro 6-anpassade. I dagsläget säljs det 811 bilmodeller i Norge som är anpassade till Euro 6-normen, men samtidigt säljs det 1 195 modeller som inte är det.

Stockholm kan i framtiden ta efter Oslo och införa förbud mot dieselbilar.

– Det förslag som fattats i Oslo är intressant. Vi skulle vilja ha samma redskap för att få ordning på luften i Stockholm. Det här är ett sätt att få ordning på luftkvaliteten. Men för att få  det på plats i Stockholm krävs det att regeringen går vidare med saken först, säger Miljöpartiets Daniel Helldén, trafikborgarråd i Stockholms stad, till DN.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!