100117-saab konvoj thn

Över 1 000 bilar i Saab-konvojen i Trollhättan

Teknikens Värld var på plats i Trollhättan när världens antagligen största Saab-konvoj någonsin ägde rum tidigare i dag. Målet var en konvoj om 500 bilar, men det blev dubbelt så många – MINST!

I ny en Saab 9-5 Griffin Vector körde teknikensvarld.se tidigt i morse till Trollhättan för att deltaga i Saab-konvojen som gick från Saab bilmuseum till Saab-fabriken. Synen som mötte de utsända var mäktig – massor av bilar hade samlats redan när duon i Saaben kom till platsen för mötet. Och fler blev det, hela tiden rullade det in nya bilar med Saab-entusiaster bakom rattarna.

Saab Turbo Club of Sweden, som var arrangören bakom denna mäktiga aktion, hade räknat med att 500 bilar skulle deltaga, men hade ”farhågor” om att det kunde bli fler och därmed rent av mer svårhanterligt. Frågan är om de ens i sin vildaste fantasi kunde föreställa sig att det skulle bli, enligt den officiella uppskattningen, cirka 1 000 bilar. Saab-bilar från alla Sveriges hörn och även från utlandet, däribland Danmark då medlemmar i danska Saab-klubben dagen innan kört i konvoj från vårt västra grannland för att sluta upp med sina svenska hjärtevänner på söndagen.

Anders Helgesson var på plats för teknikensvarld.se:s räkning och han uppskattade antalet bilar till att vara fler än 1 000, förmodligen så många som 1 200 stycken. Vissa andra på plats hävdade att det rörde sig om så många som 1 500 bilar. Oavsett exakt siffra så kan vi vara överens om att det var oerhört stor uppslutning från Saab-vänner från kors och tvärs.

– Helt oerhört vad många bilar som är här. Och folk är glada, ingen dödgrävarstämning alls trots Saabs dystra tillvaro de senaste månaderna. Pigga och ”goa” människor gör tummen upp var man än vänder blicken och folk hoppas i sina hjärtan att Saab går en ny och ljus framtid till mötes, säger Anders Helgesson där han står och snackar i sin mobiltelefon på parkeringen utanför Saab-fabriken som är fylld till bredden.

Vad är det för bilar som har samlats, är det många klenoder på plats?

– Det är mycket nytt, 9-3 och 9-5. Men det finns också en hel hord av 9000 exempelvis. Och visst ser man några 96:or och någon Sonett, men de där gamlingarna har hållit sig hemma i dag tack vare vädret.

Hur kommer det sig att det har kommit så många Saab-bilar till Trollhättan i dag?

– Jag har frågat runt lite och alla har sagt till mig att det var en självklarhet att åka hit i dag för att visa sitt stöd för Saab. Visst handlar det om Saab-gemenskapen också, men alla påpekar att det är främst för att visa att Saab ska ha en framtid som biltillverkare.

Även trollhättebor som kämpar för stans stolthet var på plats i dag.

– Om Saab läggs ned vore det en tragedi för Trollhättan. Staden och kommunen skulle inte vara sig lik på tio år. Saab måste säljas, berättade en trollhättebo på plats i sin Saab för Anders Helgesson och teknikensvarld.se.

Det var alltså Saab-konvojer på olika platser runt om i världen i dag. En var i Stockholm som drog runt 70-talet bilar och en var i Warszawa, Polen, där hela 270 bilar hade slutit upp, plus 45 bilar på två andra ställen i Polen. I lettiska huvudstaden hade 93 bilar mötts upp för konvoj, i Moskva över 120 bilar, ett 100-tal i Taiwan, cirka 20 i kinesiska hamnstaden Ningbo, i estländska Tallinn deltog över 180 bilar och i Litauens huvudstad Vilnius deltog omkring 20 bilar.

Ovanstående är bara några exempel på alla de konvojer som genomföras under söndagen runt om i världen. Uppslutningen för Saabs skull och framtid är alltså total, att säga något annat vore att blåljuga.

Läs mer

I fokus

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!