080327-olyckor-övn-körn

Övningskörningsolyckor alltjämt vanliga

De senaste fem åren har 307 personer skadats och fyra omkommit i olyckor i samband med privat övningskörning. Kravet på handledarutbildning som infördes 2006 har ännu inte minskat olyckorna.

Den 1 januari 2006 infördes det krav som säger att alla som ska vara handledare vid privat övningskörning måste gå igenom en kort utbildning. Utbildningen infördes för att ge högre kvalitet på utbildningen som de privatövande får, men även för att göra övningskörningen säkrare. Men enligt tidningen Metros undersökning har övningskörningen inte blivit säkrare sedan handledarutbildningen infördes.

– Om det inte sker någon förbättring måste man verkligen ifrågasätta nyttan med kravet på handledarutbildning. Detta är något som vi håller på att analysera, säger Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör på Vägverket till Metro.

Året innan handledarutbildningen infördes skadades 57 personer i olyckor vid privat övningskörning. Förra året var antalet 53, vilket knappast kan ses som en påtaglig minskning. Speciellt inte med tanke på att en mopedist omkom i oktober förra året när den övningskörande missade väjningsplikten. Den kvinnliga handledaren åtalas nu vid Malmö tingsrätt, rapporterar Metro. Enligt vad Metro erfar är olycksfrekvensen vid privat övningskörning mer än sex gånger så hög som vid körning med bilskola.

Efter att ha läst artikeln i Metro kände sig Vägverket med Claes Tingvall i spetsen något missförstådda. De menar att artikeln ger sken av att Vägverket ifrågasätter handledarutbildningen. Så är dock inte fallet.

– Just nu kan man inte dra några som helst slutsatser av olycksstatistik, säger Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör i ett pressmeddelande. Det finns överhuvudtaget inga möjligheter att analysera effekten av utbildningen förrän med början 2009. Det pågår ett antal utvärderingar av olika aspekter av utbildningen, och dessa kommer att kunna presenteras under 2009 och 2010.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!