100114-saab konvoj 17 jan

På söndag sker det – stor Saab-manifestation världen över

Vi har tidigare skrivit om hur amerikaner demonstrerat för utanför GM i Detroit och hur svenska Saab-ägare ska köra i konvoj till Saab i Trollhättan nu på söndag. Men det är inte nog, i Stockholm och på många andra platser runt om i världen äger samma typ av manifestation rum. Har du en Saab? Deltag i någon konvoj!

Söndagen den 17 januari har förvandlats till att bli en stor och betydelsefull dag.

Dagen har i många länder världen runt utsetts till dagen då man kör i konvoj för Saab och mot GM:s hanterande av den svenska biltillverkaren.

Tidigare har vi skrivit om att amerikanska Saab-ägare körde i konvoj till GM:S huvudkontor i Detroit för att demonstrera under parollen ”Save Saab”. Vi har också skrivit om hur holländare och britter ska genomföra motsvarande aktioner och att svenska Saab-entusiaster och -ägare ska köra i konvoj från Saab bilmuseum till Saab-fabriken, båda i Trollhättan, nu på söndag. Saab Turbo Club of Sweden, som ligger bakom denna aktion, räknar med åtminstone 500 bilar som bildar ett milslångt pärlband av Saabar från olika epoker. Det kan dessutom bli betydligt fler bilar eftersom danska Saab-klubben nu har lyckats samla ihop till en egen konvoj som på lördag beger sig från olika platser i Danmark till Köpenhamn för att sedan köra norrut genom Sverige och sammanstråla med den svenska konvojen i Trollhättan.

Men inte nog med detta!

Även i Stockholm kommer en konvoj att köra under söndagen. Det är eldsjälar på Svenska Saabklubben som anordnar manifestationen i vår huvudstad. Den är till för alla med Saab-hjärta som inte har möjlighet att bege sig till Trollhättan eller helt enkelt anser att en konvoj i Stockholm väger tyngre. Rutten är planerad att gå från IKEA-parkeringen vid Kungens kurva för att sedan ta sig genom stan, förbi bland annat riksdagen, regeringskansliet, USA:s ambassad och GM:s huvudkontor i Sverige. Samlingen sker alltså vid Ikea Kungens kurva mellan klockan 12.00 och 13.00 nu på söndag.

Alla ni i Norrland som vill vara med men som tycker att det är för långt att köra till Trollhättan eller Stockholm kan också deltaga i en manifestation/konvoj som arrangeras av den norrländska sektionen av Svenska Saabklubben. Denna äger rum i Umeå och samling är klockan 13.00 nu på söndag utanför Carsteds bilvid Greenzone på Ersboda, Umeå.

Ute i vida världen kommer liknande konvojer att genomföras. Ryssland, Polen, Ungern, Kina, Australien och många många fler… bara för att nämna några!

Frågan är om något bilmärke genom tiderna fått så många aktörer att röra på sig samtidigt på grund av ett nedläggningshot? Skulle tippa att Saab är ensamma om detta...

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!