Partiklar från dubbdäck bakom dödsfall

Upp emot 80 personer kan ha dött till följd av de skadliga partiklar som dubbdäck drar upp, visar en ny undersökning från Umeå Universitet, skriver Västerbottenkuriren.

Forskare vid Umeå Universitet har tagit reda på hur skadliga partiklarna som rivs upp av dubbdäck är. Enligt undersökningen kan upp emot 80 personer dött av partikelhalterna.

Studien från Yrkes- och miljömedicin på Umeå är den första i sitt slag som visar kopplingen mellan partiklar och dödlighet. Forskarna undersökte kopplingen mellan dödsfall i Stockholm och de dagar då halten partiklar var höga. 

 – Vi ser att det inträffar fler dödsfall de dagar då det är höga halter av dessa partiklar orsakade av framför allt dubbdäck, säger Bertil Forsberg, professor i miljömedicin vid Umeå universitet till Västerbottenkuriren. Han uppskattar att upp emot 80 personer kan ha dött på grund av partikelhalterna.

 Undersökningen bygger på data som samlats in mellan 2000 och 2008 och har publicerats i tidsskriften Environmental Health Perspectives.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!